Gouda kaasstad

Gouda staat bekend om zijn beroemde Goudse kaas. Elke donderdag in april tot en met augustus vindt de Goudse kaasmarkt plaats. Hier kun je de ouderwetse prijsonderhandeling - het handje klap - tussen de kaasboer en de verkoper zien. Ook leuk om te doen; schiet een kaasmeisje of -jongen aan om gezellig met ze op de foto te gaan! 

Uiteraard kun je op de kaasmarkt terecht om die beroemde kaas eens te proeven (en om natuurlijk een stuk mee naar huis te nemen).

Vanwege overheidsmaatregelen zal er in 2020 helaas geen kaasmarkt meer worden gehouden in Gouda.

Voor meer informatie over de kaasmarkt, klik hier.

De Markt

Elke donderdagochtend en zaterdag de gehele dag is er op de Markt in Gouda een warenmarkt met ongeveer dertig tot vijftig kramen. Op deze markt kom je naast de dagelijkse boodschappen ook diverse streekproducten tegen. 

Na het struinen over de markt kun je heerlijk genieten van de vele terrasjes, met uitzicht op het wereldberoemde Oude Stadhuys. 

Voor meer informatie over de markt, klik hier.

Bezienswaardigheden

Gouda kent vele gezichten; van culturele en historische bezienswaardigheden, natuurschoon tot natuurlijk hetgeen waar Gouda om bekend staat: de Goudse kaas. 

In en om de stad kun je onder andere genieten van prachtige monumenten, vele grachten en bijzondere architectuur. In het centrum van de stad tref je de langste kerk van Nederland, de Sint-Janskerk met haar prachtige brandgeschilderde glazen. 

Even buiten de stad kun je genieten van een mooie wandeling in het Goudse Hout of van een fietstocht naar en rondom de Reeuwijkse Plassen. 

Voor meer informatie over bezienswaarigheden, klik hier.

 

Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht is een bijzonder lichtfeest en één van de oudste van Nederland. 's Avonds branden ongeveer 1500 kaarsen achter de ramen van het historische Oude Stadhuys en nog eens duizenden achter de ramen van de panden rondom de Markt en in de binnenstad.

Er zijn veel (kerst)activiteiten in de binnenstad. Wandelingen, concerten, voorstellingen en optredens in musea, kerken en op straat. Het hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht is het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom, geschonken door zusterstad Kongsberg in Noorwegen.

COVID-19 update: Dit jaar zal Gouda bij Kaarslicht op een andere manier gevierd worden. Houd deze website en die van Gouda bij Kaarslicht in de gaten voor de meest actuele informatie.